3.19.2012

15:43

Desto mer mänskliga rättigheter man läser desto sämre blir FN.

FN stadgan artikel 2:1 säger:
"Organisationen grundar sig på principen om samtliga medlemmars suveräna likställdhet."

FN stadgan artikel 55 säger:

I syfte att skapa de stadgade förhållanden och det välstånd, som äro nödvändiga för fredliga och vänskapliga, påaktning för principen om folkens lika rättigheter och självbestämmanderätt grundade förbindelser mellan nationerna, skall Förenta Nationerna främja:
a. högre levnadsstandard, full sysselsättning samt framåtskridande och utveckling i ekonomiskt och
socialt avseende;
b. lösandet av internationella ekonomiska, sociala, hälsovårds- och närbesläktade problem;
internationellt samarbete i kultur- och uppfostringsfrågor; samt
c. allmän aktning för och respekterande av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla utan åtskillnad med avseende på ras, kön, språk eller religion.

Artikel 56 säger:
Alla medlemmar förbinda sig att såväl samfällt som var för sig vidtaga åtgärder i samarbete med organisationen för att uppnå i artikel 55 angivna ändamål.



Du menar alltså att alla stater är suveräna= lägg er inte i varandras angelägenheter. Och sedan menar du att om någon bryter mot de mänskliga rättigheterna så är det FN:s medlemmars ansvar att se till att vidtaga åtgärder för att stoppa detta. Då är vi ju mest bara... Tillbaka på noll.
Tackar.

1 kommentar:

Stina sa...

Läste faktiskt om det här idag i min kära Sverige och folkrätten. Minns inte vad det stod men det var typ att suveräniteten var inte total, för det skulle inte funka. Det är mer att alla stater ska vara lika micket värda (vilket de inte är i praktiken för stormakterna har ju aningen mer att säga till om). Tycker det verkar logiskt.