2.03.2011

11:08



























Tänk er en gravid kvinna i Sverige, hon går på middag med några vänner och kanske är pappan till barnet också med. När de kommer dit så tar alla en välkomstdrink det skålar, ler, skrattar och har trevligt över att alla är där. Pappan till barnet tar troligtvis samma välkomstdrink som alla andra. Mamman däremot har sin alldeles egen välkomstdrink, alkoholfri. Det är inget konstigt med det. Hon är ju gravid, klart hon inte ska ha alkohol.
Så fortsätter middagen, den gravida kvinnan dricker vatten eller kanske läsk till maten. De andra njuter utav ett glad vin. Den gravida kvinnan kanske saknar det men hon känner sig inte utanför, hon vet att hon är gravid och därför dricker hon inte. Det är inget att ifrågasätta det bara är så. Är man gravid så dricker man inte alkohol.
Eller?

I England så blir gravida kvinnor rekommenderade att inte dricka alkohol under graviditeten och under amningsperioden, samtidigt som läkarna och samhället säger att ett glas vin om dagen skadar inte.
Att se en gravid kvinna dricka ett glas vin i Sverige skulle skapa uppståndelse, de flesta skulle döma kvinnan som alkoholist och tycka synd om barnet som väntar henne.

I England blir gravida kvinnor serverade vin och alkoholhaltiga välkomstdrycker på en middag, de kan ta ett glas vin till maten. Läkarna säger att det inte är farligt.
Att röka däremot ser samhället strikt på, en gravid kvinna ska inte röka.
Men faktum kvarstår att det vi svenskar lärt oss från barnsben - att alkohol är oerhört skadligt för fostret - inte helt stämmer. Blir engelska foster skadade av att alkoholkulturen i deras land ser annorlunda ut? Är engelska barn dummare än svenska? Kan man dricka ett glas vin till maten utan att det skadar? Hur kommer det sig att även läkares råd lider utav kulturskillnader?
Den skadan som alkohol utgör för ett foster måste ju vara samma i alla länder, eller?

Samtidigt frågar jag mig själv om en svensk skulle klara av att bara dricka ett glas vin, när den svenska alkoholkulturen ser ut så att när man väl dricker så dricker man sig full.
I England motsvarar en pint öl eller ett glas vin en svensk kopp kaffe, det betyder inte fest.

Inga kommentarer: